Facebook

Twitter

LinkedIn

Copyright 2020 AVVESTAK.
All Rights Reserved.

9:00 - 17:00

Radno vreme Pon. - Pet.

0692547047

Kontaktirajte nas za sva pitanja

Facebook

Twitter

LinkedIn

Menu
 

Privatan angažman

AVVEŠTAK > Privatan angažman

Sudska veštačenja su osnovna delatnost svakog veštaka i definisana su posebnim zakonom ZAKON O SUDSKIM VEŠTACIMA.

Međutim zakonska regulativa Republike Srbije je dozvolila i vansudska veštačenja, kao i angažovanje SAVETNIKA u predmetima gde je osnov oblast koja sud ni akteri spora ne poznaju u toj meri da bi se moglo reći da su stručni za tu oblast.

U dosadašnjoj praksi uspeo sam da nađem rešenje pri prepoznavanju lica, identifikaciji blizanaca, u oblasti rekonstrukcije događaja gde sam postizao 100% rešenih predmeta, identifikacija tablica, transkripti sa audio nalazom, transkripti sa foto nalazom, transkripti sa foto/video/audio nalazom.

Takođe sam radio složena komisijska veštačenja sa kolegama iz oblasti sudske medicine, psihologije, saobracaja…..

Rekonstrukcija saobraćajnih raskrsnica sa tačnim vremenima svakog semafora a na osnovu signalnog plana, je metod koji sam samostalno razvio i koji je dao rezultate u svakom predmetu koji sam radio.

Primena audio, video i foto veštačenja, u vansudskom veštačenju, je najviše rezultata dala  u predmetima gde je trebalo da se izradi transkript(brakorazvodne parnice, dodela deteta, poslovni odnosi, i td….).  Takođe rekonstrukcija saobraćajnih nezgoda primenom audio, video i foto veštačenja, u vansudskom veštačenju, se dobijaju veoma precizni podaci koji se nemogu dobiti ni jednim drugim metodom.  Preciznost se meri u stotim delovima sekunde i zavisi od vremena koje je moguće izdvojiti za veštačenje i količine sredstava izdvojeno za ovu vrstu dokaza.

Takođe bilo kakva obrada audio, foto i video zapisa je moguže izvesti u zavisnosti od kvaliteta donetog materijala. Ovde pre svega mislim na “čišćenje snimka” od tonskih i  video “smetnji” kako bi audio snimak bio razumljiv ili video i foto zapis vidljiv radi prepoznavanja glasa, lica, predmeta ili nečeg drugog.

Ova oblast veštačenja naročito je dobila na važnosti posle donošenja Zakona o elektronskom dokumentu, koji je audio, foto i video zapis proglasio dokumentom, tako da se sada može govoriti o pisanom, audio, foto i video nalazu i mišljenju. Naravno i druga Zakonska rešenja su pratili ovu novinu, što možete i da pogledate.

Primere za sve ovo imam u preko 200 veštačenja koje sam radio i koje prikazujem pri konsultacijama sa zainteresovanim klijentima jer je nemoguće da ih javno prikazujem.

Zato ću u ovom delu sajta da prikažem edukativnih trening video pakete programa preuzete sa YouTuba.

Obrada jako loseg materijala